ايران به فناوري توليد پايه هستهداران دست پيدا كرد

عضو هيئت علمي مؤسسه تحقيقات اصلاح بذر و نهال ايران گفت: به همت پژوهشگران ايراني، فناوري توليد پايه هستهداران منشاء درخت ميوههاي هستهدار بومي شده است.
ناصر بوذري افزود: استاندارهاي توليد پايههاي درختان به خوبي رعايت ميشود و دسترسي به فناوري توليد پايههاي هستهدار كار نويي است كه توسط پژوهشگران مؤسسه اصلاح بذرونهال انجام شده است.
عضو هيئت علمي مؤسسه تحقيقات اصلاح بذرونهال ايران افزود: در حال حاضر در مورد همه نهالهاي سردسيري و نيمه گرمسيري فعاليت داريم تا نهال كاملاً عاري از ويروس توليد شود.
وي افزود: بخش خصوصي و توليدكنندگان نهال كنترل شده از نظر ويروس در مرحله بعد از تحقيقات قرار گرفتهاند و مرحله سوم توليدكننده در نهالستان است كه نهال كنترل شده از نظر ويروس را تكثير و در اختيار باغداران قرار ميدهد.
بوذري گفت: در حال حاضر بيشتر روي پايههاي گزيلا5، گزيلا6، پنتا، تترا، MRS2.5، كادامن، 677 GF كه همگي پايههاي درخت ميوههاي هستهدار هستند، كار پژوهشي انجام ميشود.
عضو هيئت علمي مؤسسه تحقيقات اصلاح بذرونهال ايران گفت: توليد اين پايهها به صورت يكنواخت با زمان گلدهي يكسان صورت ميگيرد، زمان رسيدن ميوه در آنها يكنواخت است و برداشت آن به آساني انجام ميشود.
بوذري گفت: در مناطقي كه كمبود آب وجود دارد، اين پايهها مقاوم به خشكي هستند، همچنين ويژگي اين پايهها كوتاهي قد است كه به آساني ميوه از درخت چيده شود و اكثر اين پايهها شامل هستهدارمان مانند هلو، شليل، آلو، گوجه،زردآلو، گيلاس و آلبالو هستند.
بوذري گفت: مرحله بعد از تحقيقات كه توسط بخش خصوصي انجام ميشود، ميتواند باغهاي ميوه كشور را نوسازي كند و درآمد كشاورزان از محل افزايش كمي و كيفي ميوه ارتقا مييابد.
بوذري گفت: در ميوه گيلاس و آلبالو از نظر تنوع رقم در ايران 80 رقم و در جهان 250 رقم گوناگون است. همچنين 140 رقم و ژنوتيپ در زردآلو، 60 رقم در آلو و گوجه و 80 رقم و ژنوتيپ در هلو و شليل در كشور وجود دارد.