IRNON.com
مضرات نخوردن سحري در ازبين بردن تاثيرات روزه
 

حذف وعده سحري براي سلامت افراد ضرر دارد و با توجه به طولاني بودن زمان روزه داري در فصل تابستان، به همه روزه داران توصيه مي شود كه حتما سحري را در برنامه غذايي خود داشته باشند.


 

حذف وعده سحري براي سلامت افراد ضرر دارد و با توجه به طولاني بودن زمان روزه داري در فصل تابستان، به همه روزه داران توصيه مي شود كه حتما سحري را در برنامه غذايي خود داشته باشند.
با توجه به طولاني بودن زمان روزه داري در فصل تابستان كه حدود 14 تا 15 ساعت مصرف غذاي مقوي و نوشيدن مايعات در وعده غذايي سحري مي تواند انرژي مورد نياز براي فعاليت روزانه روزه داران را تامين كرده و عوارض ناشي از كمبود مواد غذايي و مايعات را در بدن كاهش دهد.
توصيه مي شود در برنامه سحري روزه داران از يك برنامه غذايي كامل و مناسب كه حاوي پروتئين كافي، كربوهيدرات و چربي متناسب باشد استفاده كند يعني برنامه غذايي سحر بهتر است شبيه يك وعده غذايي ناهار باشد.
بهتر است در وعده غذايي سحر از خوردن غذاهاي چرب و خشك مانند كوكوسبزي و كوكو سيب زميني، كتلت، گوشت هاي سرخ شده، ماهي سرخ شده، فست فودها، كالباس، سوسيس، غذاهاي ادويه دار و انواع سس ها پرهيز شود كه اين غذاها باعث عطش زياد، احساس ترش كردن و سوزش معده در طول روز مي شوند.
بهترين برنامه غذايي در وعده سحر غذاهاي آب پز و بخارپز، برنج و خورشت هاي كم چرب است كه روزه داران لازم است در سحر مايعات مثل آب، چاي و آب ميوه مصرف كنند.
نخوردن سحري ممكن است اثرات مفيد روزه را از بين ببرد چون باعث تأمين نشدن نيازهاي تغذيه اي ضروري روزه دار مي شود و در نتيجه بدن او به سوخت ناقص چربي ها متوسل مي شود و سوخت ناقص چربي ها در بدن تركيبات كتوني را به وجود مي آورد كه نتيجه آن بوي بد دهان روزه دار است.
عوارض ديگر مصرف نكردن سحري سردردها و دردهاي عضلاني و بي حالي مفرط است كه حذف برنامه سحري باعث افت قند خون و كاهش يادگيري بي حوصلگي و خستگي مي شود حتما توصيه مي شود براي خوردن سحري بيدار شويد.
واما افطاري
خوردن شام پس از صرف افطاري كامل باعث بروز سوء هاضمه و آسيب هاي گوارشي مي شود.
پرخوري در زمان افطار سيستم پاراسمپاتيك را تحريك كرده و منجر به بي حالي شديد و حتي غش مي شود و فاصله افطار تا سحر بهترين زمان براي مصرف مايعات مثل آب، چاي، آب ميوه هاي طبيعي، ميوه و تنقلات سالم مثل بادام، پسته و گردو است.
خوردن زولبيا ، باميه و ساير شيريني ها فايده اي جز چاقي، اضافه وزن و ابتلا به افزايش بي رويه قند و چربي هاي خون ندارد و توصيه مي شود از مصرف بي رويه اين شيريني ها در برنامه افطاري و پس از افطار پرهيز شود.
در روزه داري چربي مي سوزانيد يا پروتئين؟
بدن انسان علاوه بر نياز به انرژي براي زنده ماندن و انجام فعاليت هاي روزمره، به پروتئين ها نيز براي سوخت سلول هاي جديد نياز دارد، اگر مقدار انرژي كه از كربوهيدرات ها (قند، شكر و نشاسته) و چربي ها به بدن مي رسد، كافي نباشد، بدن ناچار به سوزاندن پروتئين هاي با ارزش بدن روي مي آورد و به قول معروف گوشت بدن را مي سوزاند، دكتر درستي با اشاره به اين موضوع، يادآور مي شود: افرادي كه در اثر داشتن رژيم هاي غذايي نادرست وزن زيادي را در مدتي كوتاه از دست مي دهند، در واقع تا حدودي گوشت هاي خود را از دست مي دهند.
گفتني است پروتئيني كه در بدن از بين مي رود ممكن است مدت ها وقت و غذاي مناسب لازم باشد تا بتواند دوباره جايگزين شود، به همين ترتيب اگر روزه داري براي كساني منجر به سوخت شديد پروتئين هاي بدن شود، لازم است رژيم غذايي اين افراد به دقت مورد بازنگري و كنترل قرار بگيرد.
اگر غذا بسيار آبكي باشد و نان در آن تيليت شود و همچنين نوشيدن مايعات فراوان در طول غذا خوردن موجب كاهش دسترسي آنزيم هاي گوارشي به غذاها مي شود و برخي بيماري ها و نارسايي هاي گوارشي را منجر مي شود، دكتر درستي با اعلام اين مطلب در ادامه مي گويد: روزه داران بايد توجه داشته باشند كه مصرف ادويه فراوان علاوه بر ناراحتي هاي دستگاه گوارش، به تشنگي در طول روز هم دامن مي زند.
گفتني است مصرف غذاهاي سرخ كرده نظير كوكوسبزي، كوكو سيب زميني، كتلت و گوشت هاي سرخ شده مثل كباب، جوجه كباب و ماهي نيز مي تواند عوارض مشابهي را ايجاد كند.
مصرف سس مايونز، خامه، سوسيس و كالباس در سحر نامناسب است. اين مواد غذايي باعث بروز ناراحتي هاي گوارشي از قبيل «ترش كردن» مي شوند.
اگر قرار است در وعده سحر غذاي پختني مصرف كنيد بايد به مقدار كم از آن غذا استفاده شود و بهتر است از نان، پنير، سبزيجات و ميوه جات هم استفاده شود و براي پيشگيري از مسموميت غذايي، شايسته است غذاي سحري زودتر تهيه شود و پس از كمي خنك شدن در يخچال قرار داده شود و هنگام سحر دوباره خوب گرم شود.
اگر قرار است در وعده سحر از غذاهاي پخته استفاده كرد، بهتر است سحري از غذاهاي حاوي قندهاي پيچيده مثل نان، سيب زميني آب پز، ماكاروني و مقدار كمي برنج استفاده كرد. به عنوان نمونه در يك و عده سحري مناسب مي توان 8 تا 10 قاشق برنج دم پخت كم روغن، يك پياله خورش قورمه سبزي كه گوشت آن چربي كمي دارد و سبزي آن فقط تفت داده شده است استفاده كرد ولي بايد توجه داشت كه غذا نبايد ترش باشد و بسيار مناسب است كه همراه آن از سبزي خوردن استفاده كرد و در پايان يك پياله ماست و در انتهاي غذا يكي دو خرما، يك عدد ميوه و نوشيدن آب كافي فراموش نشود.